MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania...
fot. nitr/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Bezwodnik kwasu siarkowego (E 220), czyli dwutlenek siarki

Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania pleśnieniu produktów spożywczych. Największą ilość tego konserwantu można znaleźć w suszonych owocach oraz słodkim winie. Co ciekawe, dwutlenek siarki jest również jednym ze składników smogu, który jak wiadomo wykazuje niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Wykazano, że nadmierne jedzenie produktów z dwutlenkiem siarki może powodować ból głowy, a także nasilać objawy astmy oskrzelowej oraz zwiększać ryzyko rozwoju infekcji górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Obwodnica Radomska. W gminie Radomsko planowane są odwierty pod obwodnicę! ZDJĘCIA

Obwodnica Radomska. W gminie Radomsko planowane są odwierty pod obwodnicę! ZDJĘCIA

Poważny wypadek na drodze S3. Pojazd ciężarowy zderzył się z autobusem

Poważny wypadek na drodze S3. Pojazd ciężarowy zderzył się z autobusem

Polecamy

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

Puchar Tymbarku. W Lubartowie poznamy najlepsze drużyny w województwie lubelskim

Puchar Tymbarku. W Lubartowie poznamy najlepsze drużyny w województwie lubelskim

Tygodniowy przegląd prasy w Szczebrzeszynie, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Szczebrzeszynie, (12.05-18.05.2024)