Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Tomasz Jasik: Jestem spokojny o tę drużynę

Tomasz Jasik: Jestem spokojny o tę drużynę

Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata

Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata

Polecamy

Przed nami kolejna Giełda Kolekcjonerska. Odbędzie się w Zamojskim Domu Kultury

Przed nami kolejna Giełda Kolekcjonerska. Odbędzie się w Zamojskim Domu Kultury

Majowa święta w Zamościu. Będzie manifestacja patriotyczna, pokazy i koncerty

Majowa święta w Zamościu. Będzie manifestacja patriotyczna, pokazy i koncerty

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze